Drodzy Klienci sklepu Bernheim!

Poniżej zamieściliśmy informacje dotyczące zbierania danych osobowych podczas odwiedzania naszej witryny i na kolejnych etapach realizacji zamówienia. Dowiecie się Państwo, w jaki sposób zabezpieczamy Wasze dane, poinformujemy Was o prawie wyboru odnośnie przetwarzania danych, jak i możliwości ich całkowitego usunięcia po realizacji zamówienia i dostarczeniu towaru.

Zakres i cel przetwarzania danych

  • Dane osobowe klientów i osób korzystających z naszej witryny przetwarzane są przez nas w celu prowadzenia sklepu www.bernheim.pl, a w szczególności:
    • świadczenia dostępnych za jego pośrednictwem usług sprzedaży,
    • ewentualnego dochodzenia roszczeń,
    • przesyłania przez nas na wskazany adres poczty elektronicznej – w formie elektronicznej – zamówionego biuletynu (newsletter), ofert handlowych oraz informacji o nowościach i promocjach,
    • wyjaśnienia okoliczności niedozwolonego korzystania z usług świadczonych drogą elektroniczną,
    • zapewnienia sprawnego funkcjonowania sklepu,
    • tworzenia wewnętrznych raportów i analiz,
    • tworzenia statystyk oglądalności podstron serwisu sklepu,
    • dostosowania serwisu sklepu do potrzeb klientów,
    • zawarcia i wykonywania Umowy sprzedaży produktów (włącznie z dostawą produktów) i obsługi reklamacji
  • Dane będą przetwarzane z zachowaniem wszelkich wymogów bezpieczeństwa, które określono w ww. ustawie z dnia 29 sierpnia 1997r. o ochronie danych osobowych oraz w wydanych na jej podstawie przepisach wykonawczych. Klient ma prawo swobodnego dostępu (wglądu) do swoich danych osobowych, prawo ich poprawiania, a także prawo żądania zaprzestania ich przetwarzania i ich usunięcia z bazy danych, co należy zgłosić do administratora serwisu, w formie pisemnej.

Dane uzupełniane podczas transakcji zakupu

  • Jeśli zdecydujecie się Państwo złożyć zamówienie w naszym sklepie, poprosimy Was o podanie następujących danych: imię, nazwisko, telefon, e-mail, adres dostawy, wymiary ciała oraz informacji dotyczących formy płatności. Wszystkie powyższe elementy są niezbędne do przeprowadzenia sprawnej transakcji zakupu – abyśmy mogli potwierdzić realizację zamówienia, poinformować Państwa o ewentualnych opóźnieniach i dostarczyć wybrane produkty pod wskazany adres.
  • Pozostałe dane osobowe nie są wymagane.

Dane zbierane automatycznie

  • Jest możliwe, że podczas odwiedzania naszej strony zostaną zarejestrowane następujące informacje: numer IP Państwa komputera, nazwa domen, typ używanej przeglądarki i rodzaj systemu operacyjnego. Dane te są zbierane przez Google Analytics – powszechnie znany i wykorzystywany na rynku system internetowy do badania statyk stron internetowych udostępniany przez Google, Inc. (“Google”).
  • Google Analytics używa „cookies”, czyli plików tekstowych umieszczanych na komputerze użytkownika w celu umożliwienia witrynie przeanalizowania sposobu, w jaki użytkownicy z niej korzystają. Informacje generowane przez cookie na temat korzystania z witryny przez użytkownika (włącznie z jego adresem IP) będą przekazywane spółce Google i przechowywane przez nią na serwerach w Stanach Zjednoczonych. Google będzie korzystała z tych informacji w celu oceny korzystania z witryny przez użytkownika, tworzenia raportów dotyczących ruchu na stronach dla operatorów witryn oraz świadczenia innych usług związanych z ruchem na witrynach internetowych i korzystaniem z internetu. Google może również przekazywać te informacje osobom trzecim, jeżeli będzie zobowiązana to uczynić na podstawie przepisów prawa lub w przypadku, gdy osoby te przetwarzają takie informacje w imieniu Google. Google nie będzie łączyła adresu IP klienta z żadnymi innymi danymi będącymi w jej posiadaniu. Użytkownik może zrezygnować z cookies wybierając odpowiednie ustawienia na przeglądarce, jednak należy pamiętać, że w takim przypadku korzystanie z wszystkich funkcji witryny może okazać się niemożliwe. Korzystając z niniejszej witryny internetowej użytkownik wyraża zgodę na przetwarzanie przez Google dotyczących go danych w sposób i w celach określonych powyżej.

Dane które zachowujemy i e-mailowy newsletter

  • Jeśli zwracacie się Państwo do naszego sklepu z zapytaniem odnośnie realizacji zamówienia, uszczegółowienia danych, zapytania o produkt, zarówno e-mailowo jak i telefonicznie, to przekazujecie nam swoje dane, czyli: nr telefonu, imię i nazwisko, adres e- mail. Są to dane, które wcześniej Państwo podaliście i na których przetwarzanie wyraziliście zgodę. Wszystkie te elementy wykorzystywane są wyłącznie do potwierdzenia tożsamości i kontaktu w celu udzielenia wyczerpujących informacji odnośnie nurtującego Państwa problemu, związanego z naszym asortymentem. Informacje uzyskane od Klienta nie są katalogowane i udostępniane podmiotom trzecim, poza przypadkami wyszczególnionymi w niniejszej Polityce Prywatności.
  • W przypadku podjęcia przez Klienta decyzji, dotyczącej otrzymywania newslettera z naszego sklepu, jego adres e-mail zostanie umieszczony w bazie Klientów. Dzięki temu będziecie otrzymywali Państwo informacje o asortymencie, aktualnych promocjach i wydarzeniach z naszego sklepu. Możecie jednak w każdej chwili zrezygnować z subskrypcji naszego newslettera. Każda wiadomość reklamowo-promocyjna przesyłana przez naszą firmę do Klienta, posiada jasną instrukcję jak można zrezygnować z jej otrzymywania. Gwarantujemy, że bez Państwa zgody nie będziemy wysyłać żadnych materiałów marketingowych drogą elektroniczną zgodnie z ‚Ustawą świadczeniu usług drogą elektroniczną’ z dnia 18 lipca 2002 roku (Dz. U. Nr 144, poz. 1204).

W jaki sposób wykorzystujemy Państwa dane

  • Wszystkie informacje i dane podane przez Klientów wykorzystujemy wyłącznie na potrzeby realizacji zamówienia i nie przekazujemy ich żadnym firmom zewnętrznym, a jeśli zamierzamy je udostępnić to wyraźnie komunikujemy to wraz z informacją w jaki sposób możecie  Państwo nie wyrazić na to zgody.
  • Dostęp do danych w naszej firmie mają tylko odpowiednio przeszkolone osoby, zajmujące się bieżącą obsługą zamówień. Jeśli wybieracie Państwo inny niż osobisty odbiór przesyłki, niezbędna jest pomoc kuriera, który bezpiecznie dostarczy zamówiony towar. Przekazujemy mu wtedy niezbędne informacje, konieczne do sprawnego dostarczenia towaru: imię i nazwisko i adres dostawy – aby mógł zweryfikować rzeczywistego odbiorcę zamówienia i dowieźć produkty pod odpowiedni adres. Numer telefonu okazuje się być niezbędny przy uzgodnieniu dogodnej godziny odbioru przesyłki.
  • Podczas płatności kartą kredytową na stronach naszego sklepu potwierdzamy dane, tj. imię i nazwisko, adres aby wstępnie zweryfikować transakcję. Numer karty kredytowej nie jest nam znany. Poprzez bezpieczne i zaszyfrowane połączenie Państwa numer karty kredytowej zna tylko wybrany akceptant kart płatniczych.
  • W sytuacji naruszenia Regulaminu zamieszczonego na naszej stronie, złamania prawa, lub gdy zaistnieje taka konieczność określona przepisem prawnym, możemy udostępnić Państwa dane organom wymiaru sprawiedliwości. Możemy je także udostępnić w wypadku kontroli Generalnego Inspektoratu Ochrony Danych Osobowych. Poza tymi przypadkami informacje dotyczące tożsamości naszych Klientów nie zostaną ujawnione osobom trzecim..

Weryfikacja danych osobowych

  • W każdej chwili Klient ma możliwość aktualizacji, bądź weryfikacji swoich danych. Może się zwrócić z tą prośbą dzwoniąc do nas lub wysyłając e-mail.

Zabezpieczenie danych osobowych

  • Sposób komunikacji Państwa prywatnego komputera z serwerem naszej firmy jest całkowicie bezpieczny i niewidoczny dla osób trzecich, korzystających z Internetu. Przepływ informacji na stronach zawierających/pobierających dane osobowe odbywa się w szyfrowanym połączeniu SSL (Secure Socket Layer), gwarantowanym certyfikatem GeoTrust®
  • Dane osobowe Klientów Bernheim są przechowywane w bazie danych, w której zastosowano środki techniczne i organizacyjne zapewniające ochronę przetwarzanych danych zgodne z wymaganiami określonymi w przepisach o ochronie danych osobowych, w tym rozporządzenia Ministra Spraw Wewnętrznych i Administracji z dnia 29 kwietnia 2004 r. w sprawie dokumentacji przetwarzania danych osobowych oraz warunków technicznych i organizacyjnych, jakim powinny odpowiadać urządzenia i systemy informatyczne służące do przetwarzania danych osobowych (Dz. U. Nr 100, poz. 1024) oraz wytycznymi Generalnego Inspektora Ochrony Danych Osobowych.

Zmiana polityki prywatności

  • Bernheim zastrzega sobie prawo aktualizacji i zmiany polityki prywatności poprzez publikację nowej treści na swojej stronie internetowej. Spowodowane jest to tym, że zmianie ulegają technologie, standardy i wymagania związane z prowadzeniem działalności w Internecie. Oznacza to, że w przyszłości Bernheim może, a czasem będzie musiał, wprowadzać modyfikacje w Polityce Prywatności. Wraz z każdą zmianą, nowa wersja Polityki Prywatności będzie się pojawiała na stronie www.bernheim.pl